Vážení obchodní partneři,
naše společnost i nadále zajišťuje servis a dodávku náhradních dílů pro Vaše bioplynové stanice. Pochopitelně s přihlédnutím k omezením vyplývajících ze zajištění bezpečnostních opatření a doporučení týkající se nákazy COVID-19. Pro případné dotazy nás neváhejte kontaktovat na tel.č. 774 57 45 57.
Děkuji. Mgr. Ing. Lubomír Juránek

Díky bioplynu rozvíjejí prvovýrobu

Bioplynovou stanici Závidkovice nedaleko Havlíčkova Brodu si postavila na zelené louce firma Energy produkt plus, s. r. o. (dříve Renergy, s. r. o.). Celková investice činila sedmdesát milionů korun, z toho čtyřicet jedna procent bylo uhrazeno z dotačního programu ministerstva průmyslu a obchodu. Bioplyn je spalován v kogeneračních jednotkách s elektrickým výkonem 620 kilowatů.

Bioplynová stanice stojí hned vedle areálu firmy Provem, a. s., a vůbec to není náhoda.

Výhodná spolupráce

Společnost Provem totiž provozuje velkovýkrmnu a porodnuprasat, což přináší i značnou produkci kejdy a problém s jejím skladováním a aplikací. Bioplynová stanice na podkladě dlouhodobé smlouvy kejdu odebírá a spolu s dalšími surovinami používá jako vstup do hlavního fermentoru. Partnerský podnik pak zpětně odebírá část tepla vyrobeného v kogenerační jednotce k vytápění svého výrobního areálu. Díky této výhodné spolupráci chovatelé prasat nemusí řešit skladování kejdy a ročně ušetří více než milion korun za vytápění (dříve topili drahým propan butanem). Podle vyjádření zástupců Provemu by chov prasat bez „sousední“ bioplynové stanice v dnešní ekonomické situaci snad ani nemohli udržet. Bioplynová stanice má na druhé straně zajištěn stabilní přísun části vstupní suroviny. Zpracovává ale i další vstupy. Jsou to produkty asi z 400 ha zemědělské půdy, které v současnosti obhospodařuje Agroprodukt plus, a. s., zemědělská společnost, provozovatel bioplynové stanice, chlévský hnůj z vlastní živočišné výroby, ale také suroviny nakupované od jiných zemědělských podniků – siláž, senáž, odpadní brambory, nekvalitní obilí a podobně. Vznikající digestát je stabilizován, neprodukuje zápach a je výborným hnojivem. Provozovatel díky tomu podstatně omezil nákup minerálních hnojiv a aplikaci digestátu nabízí i jako službu jiným zemědělcům.

Finance na rozvoj

Elektrický výkon kogenerační jednotky je 620 kWe, tepelný výkon je 724 kWt. Předpoklad roční produkce elektrické energie je 5084 MWh, tepla 5869 MWh. Elektřinu z větší části podávají do veřejné sítě: Výkupní cena je nyní stanovena na 4,12 Kč/kWh, a to po dobu nejméně dvaceti let s každoročním navyšováním o index průmyslové inflace. Teplo z kogenerace se využívá zčásti pro vlastní potřebu bioplynové stanice, ale především k vytápění areálu partnerské velkovýkrmny prasat. Pro ještě lepší využití tepla produkovaného stanicí se připravuje instalace sušárny štěpků pro nábytkářský průmysl. Jde o speciální kontejnerové stacionární zařízení připojené pomocí flexibilního potrubí k chladicím ventilátorům fermentoru. Bioplynová stanice je energeticky soběstačná aroční tržby za elektřinu letos překročí 20 milionů korun. Návratnost investice je tak méně než pět let. Již nyní se ale připravuje rozšíření stanice na výkon až 990 kW. V okolí je totiž dostatek vstupních surovin, především travních senáží, odpadních brambor či méně kvalitního obilí. Pro zvýšení produkce bioplynu bude navíc instalováno zařízení na bioextruzi. Podle slov ředitele a jednatele společnosti Energy produkt plus Radima Hrůzy si díky bioplynové stanici nyní může podnik dovolit platit i vysoké nájmy za zemědělskou půdu, investovat do nákupu vlastní půdy a do moderní techniky a dále tak rozvíjet zemědělskou prvovýrobu.
(Zdroj: Energy produkt plus, s. r. o., www.renergy.cz)

článek v PDF ke staženi